Tiimityötä

5.4.2016

Kolme vuotta sitten tulin töihin Festumiin. Uuteen työyhteisöön tullessa aluksi kuluu yllättävän paljon energiaa siihen, että tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee osaksi uutta porukkaa. Pitää kiinnittää huomiota työskentelytapoihin, ihmisten tapoihin ja tapaan reagoida eri asioihin, eikä vähiten siihen, kuinka itse tulee ymmärretyksi. Siinä sivussa tulee omaksua vielä itse työ, aikamoinen tulva tietoa. Samoihin aikoihin Festumilla alettiin toteuttaa muutoksia, muodostettiin uusia tiimejä ja lähdettiin etsimään uudenlaisia työskentelytapoja.

Tällä hetkellä olen osana asiakkuudenhoitotiimiä, johon kuuluu Barcelonan projektipäälliköiden lisäksi asiakastuessa työskentelevät henkilöt. Pääasiallinen työni on vetää käyttöönottotiimiä, johon kuuluu lisäkseni kouluttajat ja tekniset henkilöt, kaikki joita tarvitaan palveluidemme käyttöönotoissa. Käyttöönottotiimin laajennettuun versioon voisi ajatella kuuluvan myös yksittäisen käyttöönoton osalta asiakkaan puolelta yhteyshenkilöinä olevat ihmiset. Hetken he ovat hyvinkin tiivis osa käyttöönottotiimiämme, eikä yhteistyön sujuvuuden merkitystä tässäkään kohtaa voi liikaa korostaa. Lisäksi on sisäisiä projekteja ja asiakasprojekteja, joita varten muodostetaan kulloisenkin asian toteuttamiseen tarvittava tiimi. Useimmat henkilöt meillä kuuluvat moneen eri tiimin, ja he toimivat usein myös erilaisissa rooleissa.

Jokaisen ihmisen työpanos on tärkeä, mutta kuitenkaan ilman muita tiimin jäseniä ei juuri mitään saada valmiiksi. Toisaalta taas, valmista ei tule, ellei jokainen tiimin jäsen kanna korteansa kekoon. Varsinainen riippuvuussuhde siis. Tärkeää on, että jokainen tietää tehtävänsä ja on motivoitunut hoitamaan oman tonttinsa huomioiden samalla myös muiden tehtävät. Näin kaikki tapahtuu nätisti oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan.

Toimivan tiimityöskentelyn perustana on jäsenten välinen hyvä kommunikaatio ja luottamus. Kommunikoinnin tarve vähenee, kun ihmiset tuntevat hyvin toisensa ja työskentelyrutiinit ovat tuttuja. Hyvä kommunikointi on tiimin kehittymisen kannalta elintärkeää. Mikään ei säily kovin pitkään samanlaisena, vaan pitää muistaa jatkuvasti miettiä onko tekeminen ajantasalla. Kuuntelemalla ja keskustelemalla oppii toisilta ja yhdessä pohtimalla saadaan paras mahdollinen ratkaisu vaikeisiinkin asioihin. Tiimin jäsenten tulee myös voida luottaa toisiinsa. Silloin ollaan tilanteessa, jossa tiimityöskentely kantaa parasta hedelmää: kenenkään ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, mutta yhdessä tiedetään ja saadaan paljon aikaiseksi.

Hyvässä tiimissä työskentely on mukavaa. Onnistumisten ilon lisäksi voi jakaa harmin aiheet ja saada vertaistukea. Hyvässä tiimissä ei tarvitse myöskään pelätä epäonnistumista. Virheitäkin sattuu, kun ihmiset tekevät työtä. Hyvässäkin tiimissä on huonoja päiviä, mutta on harvinaista, että kaikki tiimin jäsenet olisivat nousseet väärällä jalalla samana aamuna. Huononakin aamuna pääsee vauhtiin tiimikavereiden kirittämänä. Pitää muistaa tarttua positiiviseen ja olla mahdollisimman hyvä tiimikaveri.

Aurinkoista kevättä kaikille!

 

Lue myös Minnan teksti työelämän tasapainosta >


« Takaisin

AVAINSANAT

Blogi

Kirjoittaja

Marjaana Kulmala
projektipäällikkö

Lähetä viesti
Katso kaikki kirjoittajan artikkelit »
X

Sivustolla käytetään evästeitä.